Стад дьо Франс – най-големият стадион във Франция

Стад дьо Франс

Стад дьо Франс е най-големият стадион във Франция.

Стадиона е капацитет от 80 хиляди места.  Стад дьо Франс бе  построен през 1998, като преди това стадиона е имал капацитет от около 45 000 места.

Строежът на стадиона започва през 1995 г. и след 31 месеца, на 28 януари 1998 г., то официално открит с приятелска футболна среща между отборите на Франция и Испания. Франция побеждава с гол на Зидан, който е и единствен в мача. Франция – Испания 1:0 краен реултат.

Стадионът е едно модерно съоръжение, което има всички условия да приема мачове от най-високо ниво.  На Стад дьо Франс се изиграват два финала в Шампионската лига, първият през 2000 г. между Реал Мадрид и Валенсия и втори през 2006 г. между Барселона и Арсенал.

Стад дьо Франс ще бъде домакин и тази година на финала на Европейското първенство по футбол, където се той ще бъде домакин на първите четири кръга мачове от груповата фаза, един кръг от шеснайсетина финалите  и един на четвъртфиналите.

Най-големия стадион във Франция се намира в квартал Сен-Дени в гр.Париж, на около 3 км северно от границите на столицата,  на 5 км северно от Монмартър и на 8 километра от Лувъра.