7 най-популярни спорта в света

крикет

1. Футбол – 4 милиарда фена в цял свят

Футбол може да се каже, че е най-популярният спорт в света.Смята се, че повече от половината от населението на света са фенове на тазиигра. Наистина цифрата е впечатляваща. Спортът се радва на около 4.0 милиарда души, които посещават спортните събития на живо или пък гледат мач по телевизията. Една от хипотезите за родината на футбола е Китай, където този спорт е известен от 2-ри век. Други смятат, че римляните са едни от първите практикували този спорт, а други, че това са гърците и японците. За Съвременния футбол можем да кажем, че започва в Англия, откъде постепенно става известен и в цяла Европа и не само там, но и в цял свят. Футбол е много известен спорт и в Латинска Америка. Страни, като Бразилия и Аржентина са чести носители на купата на световното първенство. Множество са и любителите, които правят футболни прогнози, като в последствие залагат за единия или другия отбор да спечели или избират друг залог за мача. Като регламент имам общо два отбора, които играят с топка, като целта е да се вкара гол в противниковата мрежа, като се спазват правилата на тазиигра. Играе се 2 по 45 минути редовно време, с 15 минути почивка

футбола-популярен-спорт

2. Крикет – 2,5 милиарда фенове

Крикетът има около 2,5 милиарда души, които са фенове на тази игра. Макар и в европейските държави да не е толкова разпространен, то в Англия крикета е един от най-популярните спортове. Това се отнася и за Австралия и страните от Британската общност. Люлката на спорта се предполага, че е от 16-ти век и тази игра води началото си от Англия, където крикета се е превърнал в национален спорт през 18 век на острова. Тъй, като двете държави са едни от пионерите в тази игра, по-късно се създава и международен турнир по крикет, в който участват Англия и Австралия. Крикет е вид игра, която се играе от 11 състезателя в 2отбора. В центъра на терена е разположена пътечка от 20 ярда, като първоначално единия отбор батира, като се опитва да отбележи колкото се може по-голям брой рънове, а другия отбор се стреми да отстрани батовете на съперника. Спортът набира все по-голяма известност и в бивши британски колонии като Индия, Бангладеш, Пакистан и други. Правилата на тази игра се определят от Международниясъвет по крикет.

крикет

3. Хокей – 2 милиарда фенове

Това е една от най-известните игри, особено в Европа. Голяма популярност има и в Русия, САЩ, Канада и други. Хокей може да се играе на лед и на суха настилка. Една от най-известните лиги е Националната хокейна лига на САЩ. В скандинавските страни особено популярен е хокея на лед, където и климата позволява този вид спорт. Съвременният хокей, като вид спорт, за първи път се играе в Англия през 1800 година. Играта е подобна на футбола, като всеки отбор се стреми да вкара топката в мрежата, но тук се използва пръчка, а не се играе с крака.

хокей-на-лед

4. Тенис – 1 милиард фенове

Тенисът се оценява като спорт с над 1 милиард фенове в цял свят. Различните варианти на тенис са играни от египтяните, римляните и гърците, макар че мнозина считат за родина на тениса – Франция. Този спорт се играе с ракета с опъната корда, като се удря с нея малко топче. Счита се, че от Франция той се разпространява и в други части на Европа, а по-късо и в целия свят. В момента има множество турнири по тенис, с различни наградни фондове. Тениса се играе сингъл, двама играча играят един срещу друг или от двойки мъже,жени или смесени.

5. Волейбол – 900 млн. Фенове

С най-голям брой фенове на волейбола се считат страните в Западна Европа и Северна Америка, но също и Русия, която има една от най-добрите школи по волейбол последните години. Бразилия и Аржентина също са класни състави, особено Бразилия, която често е шампион във Световната волейболна лига. Спорта има над 900 милиона фенове по цял свят. Създаден е от Уилям Морган (САШ) през 1895 г. Първоначално треньора Морган, който се е занимавал и с баскетбол, поставил мрежа висока близо 2 метра и учениците е трябвало да хвърлят топката над мрежата. Играта получава своето име Волейбол от Християнската асоциация в Спрингфиийлд. Спортът се разви през годините, като правилата са два отбора да играят един срещу друг и отбора спечелил първите 3 гейма печели играта. С 3:0 гейма се води чиста победа във волейбола. Общо могат да се играят 5 гейма, като първите 4 са с по 21 токи, а петият с 15 точки.

6. Тенис на маса – 870 милиона фенове

Тенис на маса се радва на много фенове от различни части на света, като според последни данни те са около 870 милиона. Спортът води началото си през 19-ти век в Англия, като миниатюрна версия на тениса за трева. Спортът е широко наричан още пинг понг и се играе в зала от двама участници. Има и варианти на открито, но по-често е разпространен, като игра в зала. Могат да играят двама играчи един срещу друг или на двойки, двама играчи срещу двама играчи. Модерният тенис на маса се играе, като с хилка се удря малка топка от специална сплав целолуид или вид пластмаса. Мрежата е висока15.25 см. Всеки играч се стреми топчето да удари само веднъж неговото поле и да го върне в противниковото, като когато съперника му не успее да направи това, то дадения играч печели точка. Държави, в които спорта е много популярен са Южна Корея, Швеция и Китай.

7. Баскетбол – над 800 милиона фенове

Баскетболът се гордее с около 800 милиона фена в момента. Спорта е популярен в цял свят, като най-реномирания шампионат в момента е НБА в САЩ, където играта е много популярна и залите почти винаги са пълни. Спорта има много последователи по света. Баскетбола е измислен от д-р Джеймс Нейсмит през 1891 г. в САЩ, като той създава алтернатива на футбола. Този спорт се играе по принцип на закрито, в зала. В баскетбола имаме два отбора от пет играчи, като целта е успешно да се вкара топката в коша, без да се извърши нарушение. Терена е доста по-малък от футболното игрище и играта е много бърза и атрактивна.Често се редуват атака и защита. Правят се по-често почивки в сравнение с футбола.