История на букмейкърите в България

История на Букмейкърите

Историята на залагането на спортни мачове в България датира от 1957 година, когато за първи път е пусната играта Спорт Тото 1, а по-късно и играта с числа 6 от 49 на спортния тотализатор. В Спорт Тото 1 участниците имат възможност да спечелят натрупания джакпот, като трябва да познаят 10, 12 или 13 срещи, като при десятката нямат право на грешки. При останалите игри с 12 и 13 мача имат право на няколко грешки. Най-големите печалби са при пълно познаване на всички мачове, но тук специално в статията ще разгледаме по-подробно историята на букмейкърите в България и по-точно компаниите за предлагането на спортни залози офлайн и онлайн.

Еврофутбол – първата букмейкърска къща в България стартира през 1993 година

През 1993 година стартира първата частна букмейкърска къща в България – Еврофутбол. Малко по-късно същата година е издаден и лиценз на букмейкъра от Министерството на финансите за приемане на спортни залози, чрез наземни обекти-пунктове. Еврофутбол е най-голямата наземна компания в България от 1993 година до момента, която има изградена мрежа от букмейкърски пунктове където се приемат спортни залози, а по-късно започва и предлагането на залози на живо, залози на виртуални спортове и увеличаването на опциите за залог на спортните срещи за текущия тираж.

Еврофутбол в началото стартира с пунктове в големите градове като София Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Благоевград и други. С течение на времето се разпростира и в по-малките градове, а дори и в селата започват да се приемат залози на спортни срещи. Повечето пунктове заедно с Еврофутбол, инсталират и системата за лото игри Еврошанс, където през няколко минути се теглят числа и всеки желаещ може да изпробва късмета си от 1 до 12 числа, при общо 80 възможни и телгени на живо 20 числа.

В началото на Еврофутбол, клиентите желаещи да пробват късмета си на спортните залози се редяха на опашки, за да пуснат своя фиш. Особено актуално беше това в Събота, когато пунктовете работеха до обед, след което вече нямаше как да се пуснат мачовете за Събота и Неделя. В Събота около обяд пунктовете затваряха и в Понеделник вече можеше всеки да на провери и да види дали има печалба, а също и да пусне нов фиш или фишове за текущия тираж. Печалбите бяха сложени на таблото и всеки можеше да види дали неговият номер на фиш е на таблото и дали е имал късмет с мачовете. По онова време имаше три отрязъка като единия от тях оставаше за клиента, който е пуснал мачовете, а останалите се съхраняваха в централата на Еврофутбол, за по-голяма сигурност. На всеки един отрязък или така наречената бланка имаше печат на Еврофутбол, за валиден залог. Само с отрязък 3 и печат на компанията, можеше да се вземе печалбата, така, че повечето хора пазеха своите фишове, до тяхната проверка в пунктовете. Фишовете бяха тип индиго, като при написването на знаците на фиш 1, те се отбелязваха и на бланки 2 и 3, като фиш едно беше оригинала, а с фиш 3 се вземаше печалбата.

Видове игри и залози през 90-те

Основно се играеше на знаци 1 X 2, като нямаше опции за голове, първо и второ полувреме, азиатски хендикап и други. Нямаше и как да се играе на живо, а мачовете се пускаха само преди техния старт.

Основно се играеше за тиража в Събота и Неделя, като повечето от пускащите фишовете залагаха на Англия Висша лига, Чемпиъншип, Първа и Втора дивизия, Конференция, а също и Германия, Италия, Испания и някои от водещите първенства в Полша Чехия Унгария и други. Коефициентите можем да кажем, че бяха доста добри.

История на букмейкърите след 2000-та година

През 2002 година компанията Еврофутбол сключва сделка с гръцката фирма Интралот, като това е една от най-големите сделки изобщо в частния бизнес в България до този момент свързана с спортните залози. Около пет-шест месеца по-късно е въведена в експлоатация централизираната компютърна система на Еврофутбол за приемане на залози в реално време, като инвестицията е над 10 милиона евро и това е една от най-големите инвестиции в България в сектора. Еврофутбол набира все повече и повече на партньори и разкрива все повече и повече пунктове на територията на България. В същото време започват и чужди компании да навлизат в страната, като предлагат онлайн залози от различни. Повечето от сайтовете тогава не са преведени на български, а са на английски език. Има компании от Англия, Германия и скандинавските страни, които лека по лека се настаняват в България и започват да предлагат онлайн залози. Това са световно известни букмейкърски къщи, като едни от най-големите това са Bet365, Betfair Sportingbet, bet and win, bet-at-home, Betsafe, Pinnacle и други. Тогава все още нямаше лицензиране на букмейкърите които предлагат онлайн залози, а само на такива с наземни пунктове. Във статията „ История на букмейкърите в България част 2“ ще ви запознаем по-подробно с историята на тези къщи в страната и с историята на онлайн залозите в България.

Еврофутбол и в момента си остава единствената компания, която е лицензирана за предлагането на спортни залози офлайн. Тя има изградени пунктове, в които потребителите могат да попълват фишове и да да пускат спортни срещи, като друга такава компания все още не е навлязла на пазара. В същото време, вече има компании, с издаден лиценз за приемане на онлайн залози и казино игри. Те работят само със сайтове, мобилни версии и приложения и приемат залози чрез интернет. Компаниите, които са лицензирани за онлайн залози в България в момента са: Български спортен тотализатор – Спорт тото, PokerStars, betfair , Новабет, 7777.bg, Палмс Бет, Winbet, Бет365, bwin и компанията която се занимава най-вече с лото игри Евробет.